شرلوک هلمز یا پوآرو؟،مسئله این است. قضیه ازاینجا شروع میشه که دوتا نویسنده ی درجه یک انگلیسی تصمیم به خلق دو تا کارگاه درجه یک تر ازخودشون میگیرن، یکی از این نویسنده ها آقای آرتور کانن دویل هست که در 22 می 1859 در اسکاتلند متولد شد و در سال 1886 بود که با نوشتن داستان های کوتاه حول یه شخصیت کارگاهی ، شرلوک را خلق کرد که البته طبیعی هست که در ابتدا شرلوک محبوبیت زیادی نداشته باشه.
و اما میرسیم به سرکار خانم آگاتا کریستی که البته چندین سال بعد از شرلوک و آقای آرتور متولد شد، و نویسنده خیلی موفقی در داستان های جنایی بود تا جایی که 66 کتاب در این ژانر نوشتت همچنین رکورد گینس پرفروشترین نویسنده داستان در تمام دورانها رو هم ازان خودش کرد و خانم مارپل هم این نویسنده خلق کرده.
اگه سری به اتاق فرار Blow Your Candles زده باشین حتما میدونین که این بازی تمِ کارآگاهی داره، و معروفترین کارآگاههای دنیا کیا هستن؟؟ آقای شرلوک هلمز و جناب آقای هرکول پوآرو! این دوتا شخصیت رو چقدر میشناسین؟؟
درسته که به نظر خیلیها هلمز و پوآرو دوتا شخصیت خیالی کارآگاهی هستن و شاید حتی بعضیها فکر کنن خانم کریستی از روی کارهای آرتور کپی کرده؛ ولی واقعیت اینه که این دو نفر خیلی خیلی با هم فرق دارن. که در مقاله تفاوت هاشون رو بررسی میکنیم.
بیاین از ظاهرشون شروع کنیم!! شرلوک هلمز سن حدودا 30 ساله، چشمان خاکستری، موی مشکی، بینی کشیده و هیکل ظریف ولی بلندقدی داره. کلاه کلاسیک، پیپ خاص خودش، کت بلند و ذرهبین معروفترین شاخصههای ظاهری شرلوک هستن. درحالیکه پوآرو نسبتا قد کوتاهه، حدوا 60 سالشه، کت و شلوار میپوشه، همیشه یه عصا همراهشه و از همه مهمتر یه سیبیل هرکول پوآرویی داره!! درسته که پوآرو بسیار باهوش بهنظر میرسه؛ ولی طی سده گذشته شرلوک به نماد کلاسیک یه کارآگاه تبدیل شده.
بعد از ظاهر کارآگاهها به یه سوال مهم و اساسی میرسیم: کدومشون باهوشتره؟؟ البته نظر دادن درمورد ضریب هوشی دوتا شخصیت خیالی کار سختیه! ولی بذارین یه تلاشی بکنیم. شرلوک هلمز معمولا از سرنخهایی که در محل حادثه وجود دارن برای حل معماها استفاده میکنه. اون سرنخها رو پیدا میکنه و با تجزیه و تحلیل کردنشون به جواب میرسه؛ ولی پوآرو هرگز از صحنه جرم بازدید نمیکنه و معماها رو با ذهن و احساس ذاتیش حل میکنه. برای پوآرو دونستن پیشینه مضنونین مهمتره، و با تحلیل کردن شخصیت افرادی که درگیر یه حادثه هستن معما رو حل میکنه. میشه گفت پوآرو هوش اجتماعی بالاتری داره و درعوضش شرلوک شیمیدان بهتریه و مسائل علمی رو بهتر درک میکنه. شرلوک از لحاظ فیزیکی فعالتره و همهش داره سرنخها رو دنبال میکنه اما پوآرو دوست داره یه جا بشینه و افراد و رخدادها رو توی ذهنش بسنجه. یه نکته منفی درمورد شرلوک اینه که از مواد مخدر استفاده میکنه تا کارایی مغزش رو بالا ببره و مسائل رو حل کنه. بهطور کلی شرلوک از علم و فناوری و پوآرو از روانشناسی و منطق استفاده می کنن، پس نتیجهگیری خیلی سخته! ولی شاید بشه گفت پوآرو بهتر از مغزش کار میکشه!
سوال بعدیمون بیشتر درمورد نویسندههاست؛ کدوم شخصیت بهتر نوشته شده؟؟ آرتور کانن دویل و آگاتا کریستی هردو نویسندگان بزرگی هستن که خودشون رو وقف ادبیات کارآگاهی و جنایی کردن و آثار این دو نویسنده بارها و بارها تحسین شدن. هرکول پوآرو شخصیتی زیرک داره، با استفاده از هوش اجتماعی و بهره بردن از روانشناسی مشکلات و معماها رو حل میکنه. نقد منتقدین ادبی نسبت به داستانهای پوآرو اینه که آگاتا کریستی با تمرکز بسیار بالا معماهای پیچیده و خلاقانهای نوشته که حل اونها فقط از کارآگاه فوقالعادهای مثل هرکول پوآرو برمیاد! ولی تمرکز و انرژی مساوی برای توصیف شخصیت هرکول پوآرو صرف نشده و این قضیه باعث شده خوانندهها آقای پوآرو رو اونطور که باید و شاید نشناسن. همچنین ابتدا و انتها داستانهای کریستی مسحورکنندهست ولی وسطای داستان اونقدر همهچیز پیچیده میشه که برای خواننده جذابیتش رو از دست میده. در مقابل شرلوک هلمز رو داریم، شاید بعضی از وجنات شرلوک مثل پوآرو برای طرفداران ناشناخته مونده باشن، ولی ظرافت آرتور برای خلق این شخصیت بیشتر بوده و این ناآگاهیها به قسمتی از شخصیت مرموز آقای هلمز تبدیل شدن. همچنین شرلوک هلمز معمولا با دکتر واتسون همراه میشه و این دو نفر یه تیم جذاب رو تشکیل میدن. در حقیقت زمانی که رمانهای آرتور کانن دویل رو میخونید داستان ماجراهای شرلوک هلمز از زبان دکتر واتسون بیان میشن. همه این موارد دست به دست هم دادن تا باعث بشن شرلوک هلمز یه شخصیتپردازی ماندگارتر داشته باشه و بهیاد موندنیترین تصویر رو در ذهن مخاطبش ایجاد کنه.
حالا که خوب با این دو نفر آشنا شدیم بذارین چندتا حقیقت جالب هم درموردشون بهتون بگم.
1. آرتور کانن دویل شخصیت شرلوک هلمز رو با الهام از یکی از اساتیدش نوشته. این استادِ آرتور به قدری تیزبین و دقیق بوده که بیماری مریضها رو در یک لحظه و با مشاهده علائم ظاهریشون تشخیص میداده.
2. از شرلوک هلمز بیشتر از 220تا فیلم ساخته شده!
3. ملکه ویکتوریا از طرفداران شرلوک بوده!
4. آرتور کانن دویل بعد از مدتی نوشتن درمورد شرلوک خسته میشه و این شخصیت رو میکشه!! ولی بعد ناشرها بهش التماس میکنن تا شرلوک رو به زندگی برگردونه و به نوشتن ادامه بده.
5. حدس زده میشه آیکیو شرلوک معادل 190 باشه... آیکیو انیشتین 168 هست!
6. پوآرو قبل از اینکه کارآگاه بشه افسر پلیس بوده!
7. پوآرو وسواسی بوده، تا جایی که توی یکی از کتابها میگه "خیلی بده که تخممرغها اندازه هم نیستن!"
8. آگاتا کریستی 33 رمان بلند و 59 داستان کوتاه با حضور هرکول پوآرو نوشته.
9. پوآرو قدکوتاه و نسبتا چاقه.
ساز قانون که از لحاظ ظاهری شباهت بسیار زیادی به ساز سنتور دارد جزء قدیمی ترین ساز های ایران است، و در دسته ی سازهای زهی-زخمهای قرار دارد
این ساز همچنین تاریخچه ی جالبی دارد که در این مقاله به آن می پردازیم
.
.
تعداد سیم های ساز قانون از 68 تا 84 متغیر است که از روده ی گوسفند یا نوعی نایلون درست شده،جالب است بدانید که هر سه سیم قانون هم صدا کوک میشوند و یک صوت تولید میکنند. به همین جهت داریم:
تعداد وسعت=تعداد سیم/3
سمت راست ساز که اندازه تقریبی اش 40 سانتی متر است به طور قائم قرار دارد به 5 خانه ی هم اندازه تقسیم شده است که روی آن ها را با پوست می پوشانند.
و اما سمت چپ نوازنده که اهمیت زیادی در صدای تولیدی دارد، زیرا در محلی که سیم ها به گوشی وصل میشوند، به ازای هر سه سیم 16 کلید وجود دارد که نوازنده با استفاده از این کلیدها میتواند صدای ساز را به دلخواه زیر و بم کند.
لازم است در این قسمت بگوییم که سازندگان مصری از بهترین سازندگان این ساز در جهان هستند
ساز قانون اصالتی ایرانی داشته دارد، اما پس از اسلام این ساز وارد موسیقی عرب نیز شد. این ساز تا دوران صفویه در ایران بسیار رایج بود اما پس از حملهی افغان ها به ایران و سقوط امپراطوری صفوی، مانند بسیاری از دیگر سازها و جلوههای هنری، این ساز نیز به فراموشی سپرد شد.
قدیمی ترین سندی را که میتوان به این ساز نسبت داد، کتاب موسیقی الکبیر فارابی است. فارابی در این کتاب با بررسی دقیق سازهای رایج زمان خود، اسناد ارزشمندی را دربارهی سازهای مختلف به یادگار گذاشته است
.
جعبهٔ ذوزنقه شکل ساخته شده از چوب
پرده گردان: کلیدهای کوچک و متحرک که در سمت چپ ساز بعد از شیطانک نصب شده و باعث تغییر صدا میشود.
شیطانک
محل گرهِ سیمها
سیمها
گوشی
خرک
پایهٔ خرک
شبکههای صوتی
صفحهٔ رو
صفحهٔ زیر
ضلع کوچک
ضلع بزرگ
پوست
حلقههای مضراب
مضراب
کلید کوک
به طور کلی یک ما یک نوع ساز قانون داریم که در کشورهای مختلف با وسعت های مختلف شناخته و نواخته میشود.برای مثال:
قانون های مصری:26 صدایی
قانون های ترکیه:24و25 صدایی
قانون های ارمنی:22 صدایی
قانون های ایرانی:27 صدایی
کوک این ساز از طریق 26 گوشه ی سمت چپ امکان پذیر است.
مضراب که ضروری ترین ابزار برای نواختن قانون هست ، از دو حلقهٔ فلزی از جنس نقره، ورشو، برنج و… که پهن و مدور می باشد ،تشکیل شده، مضراب هایی که داخل حلقه قرار میگیرد از شاخ گاو، گوزن، بز کوهی و…درست شده اند.
جالب است که بدانید در نواختن قانون علاوه بر طریقه ی نواختن ، طریقه ی نشستن نیز حائز اهمیت است، یعنی در حالت نوازندگی اعضاء بدن باید به شکل خاصی قرار گیرند که در اینجا ما چند مورد را ذکر میکنیم:
کمر کاملا صاف باشد.
زاویه بین ساعد و بازو قائم باشد.
دستها روی سیمها تکیه نکند.
آرنجها درون بدن قرار گیرند.
ساز ماندولین که به گوش های اکثریت ما نا اشناست سازی شبیه به گلابی است که در قرن هجدهم در ایتالیا ساخته شد و سازی مضرابی از خانوادهی لوت است بعدها ویناچیا از ناپل ساختار این ساز را به طور کلی تغییر داد کوک این ساز به وسیلهی یک سردسته روی نواک ویولن صورت میگیرد و چهار جفت سیم فلزی روی آن قرار دارد در پهن ترین قسمت ساز خرک موجود است که کمی به سمت پایین زاویه دار شده و فشار بیشتری وارد کرده و صدایی قویتر تولید میکند. صفحهای که انگشتها روی آن قرار میگیرند دارای ۱۷ پرده است که کمی بالاتر از بدنه قرار گرفته.
دراین مقاله توضیح بیشتری درباره ی این ساز می دهیم.
نوازندگی ماندولین در اواخر قرن نوزده میلادی تا اوایل قرن بیستم در اروپا و آمریکای شمالی رونق پیدا کرد و بعدها این ساز اندازههایی از سوپرانو تا کنترباس ساخته شد. ماندولین تبدیل به ساز سنتی موسیقی یونانی شده است و از جمله فیلمهایی که این ساز در آن بکار رفته، می توان به فیلم زوربای یونانی (1964) اشاره کرد.
اگر گیبسون/ لوار طراح ساز ماندولین باشد ، بیل مونرو از کنتاکی روش نواختن این ساز را تعریف کرد. نوازندگان دیگری بعدها ماندولین را در فرمهای موسیقیایی مختلفی گسترش دادند، به ویژه در سبک کانتری جترو برنس این ساز را با به کارگیری کوکهای جز و سویینگ با موزیک غربی همراه کرد. نوازندگان دیگری همچون دیوید گریسمن، کریس تایل و مارتی استوارت این ساز را به موسیقی پاپ و راک هم وارد کردند.
در ماژورین آموزش آنلاین ماندولین توسط بهترین مدرسین کشور ارائه میشود و شما میتوانید در هر کجا که هستید از این آموزشها استفاده کنید.
در این دوره سبکهای کانتری، پاپ و راک و ترانههای معروفی که با این ساز در این سبکها نواخته شده ، آموزش داده میشوند.
با اختصاص ارز بیشتر نسبت به گذشته برای واردات موبایل به ایران دستگاه های تلفن همراه با کاهش قیمت ۱۵ درصدی همراه شدند. از طرف دیگر واردات موبایل در دی ماه امسال با رشد قابل توجهی همراه شد. به نقل از پایگاه خبری رندباز؛ واردات گوشی افزایش دو برابری را در دی ماه نسبت به آذرماه شاهد بوده است.
انجمن واردکنندگان موبایل آمار جدیدی را مبنی بر تعداد دستگاهها وارد شده در آذر و دی منتشر نموده است. بر طبق این آمار، در دی ماه تعداد تلفنهای همراه وارداتی 2 میلیون و 50 هزار دستگاه بود که از این میزان، 30 هزار دستگاه را گوشیهای مسافری دربرمیگیرد؛ حال آن که تعداد گوشیهای وارداتی در آذر 880 هزار دستگاه گزارش میشود.
به گزارش این انجمن ، با افزایش 2.3 برابری تعداد دستگاههای وارد شده به کشور در مقایسه با آذر ماه، فعلا بازار موبایل تا حداقل دو ماه از واردات سری جدید محصولات بینیاز است. بازار موبایل در ایران از آذر ماه تاکنون با کاهش قیمت این محصولات مواجه بوده است؛ تا جایی که در بهمن 99 کاهش 40 درصدی قیمت را تجربه نمود. ظاهرا فروشندگان موبایل از وضعیت کنونی چندان راضی نیستند؛ چرا که مجبور به صرف نظر از سود خود برای فروش گوشیهای موجود در انبارها میباشند.
بر طبق شواهد موجود، پیشبینی میگردد کاهش 40 درصدی قیمت گوشیهای موبایل ماندگار نبوده و در ماههای آینده، بازار موبایل افزایش چند درصدی را در قیمتها تجربه کند؛ این در صورتی است که ارز کمی به واردات دستگاههای تلفن همراه تخصیص داده شود.
با مقایسه میزان واردات گوشیهای موبایل در دو ماه دی و آذر 99 با سال 98، میتوان دریافت دی ماه سال جاری همواره بیشترین میزان واردات تلفن همراه را به خود دیده است؛ همچنین گزارشات نشان میدهد در آذر 98 با 1 میلیون و 280 هزار گوشی، 400 هزار دستگاه بیشتر از سال 99 به کشور وارد شده است. بر طبق این آمار و در بازه زمانی بهمن 98 تا دی 99، تعداد دستگاههای وارداتی به کشور بالغ بر 15 میلیون و 40 هزار گوشی موبایل میباشد که بعد از دی، بیشترین میزان واردات دستگاه در تیر 99 با یک میلیون و 720 هزار دستگاه انجام شده است. در مقابل، کمترین میزان واردات گوشی به کشور طبق آمار هر سال، در فروردین ماه صورت میگیرد. دلیل این امر تعطیلات عید نوروز گزارش میشود.